Una mica d'història

Anar a:

(extret del llibre Trobades d'Escoles. Junts per la Llengua, publicat l'any 2000)


A partir de l'assistència, a Ciutat de Mallorca, a la Trobada d'Entitats Cíviques del dissabte posterior al lliurament dels PREMIS 31 DE DESEMBRE de 1996, on hi assistiren dues professores eivissenques, va sorgir la idea d'organitzar una TROBADA D'ESCOLES a Eivissa, el mateix dia i sota el mateix lema que a la resta de les illes Balears.

El principal objectiu era defensar l'ús de la llengua catalana i per això es va decidir organitzar una trobada on els alumnes, pares, mares i professorat tenguessin l'oportunitat de parlar, compartir experiències i fer festa tots junts.

Es va contactar amb tots els centres educatius d'Eivissa i se'ls convocà a una reunió on es decidiren les línies bàsiques d'actuació: tallers on hi pogués participar tothom, lectura d'un manifest per la llengua i actuacions musicals com a final de festa. A partir d'aquí, un grup de persones acceptaren coordinar una sèrie de tallers i es va constituir una comissió que s'encarregà d'organitzar tot el procés i de buscar el suport d'altres entitats i institucions públiques.

L'Associació Pitiüsa per a la Renovació Pedagògica (APREP), l'Institut d'Estudis Eivissencs (IEE) i la Federació d'Associacions de Mares i Pares d'Alumnes d'Eivissa (FAMPA) recolzaren aquesta iniciativa de manera immediata. També es considerà important implicar-hi el Consell Insular d'Eivissa i Formentera, tots els Ajuntaments de l'illa i la Conselleria de Cultura del Govern de les Illes Balears, cosa que es va aconseguir. També acceptaren col·laborar de manera immediata les entitats financeres "la Caixa" i "Sa Nostra", i la CAM a partir de la IV Trobada. D'altres entitats, públiques i privades, s'hi sumaren des de l'inici.

Dia 17 de maig de 1997 es varen materialitzar totes aquelles primeres il·lusions i es celebrà la I TROBADA D'ESCOLES JUNTS PER LA LLENGUA, amb un resultat molt satisfactori: assistència massiva de públic, ressó important a la premsa local i felicitacions de per tot arreu. Tot això ens encoratjà a continuar treballant.

Fruit d'aquest esforços, es feu realitat la II TROBADA D'ESCOLES dia 9 de maig de 1998. Després d'una acurada reflexió i discussió en equip s'havia decidit seguir amb el mateix lema: JUNTS PER LA LLENGUA, encara que no coincidís amb el de la resta d'illes, que el canvien anualment. A Eivissa ens semblà que aquests mots expressaven ben clarament la nostra idea i que ens ajudarien a arrelar i a fer tradicional la nostra festa.

Aquesta II TROBADA D'ESCOLES va superar l'èxit de la primera en activitats organitzades i en participació de públic. En el muntage i realització dels diversos tallers i altres activitats hi varen intervenir prop de dues-centes persones i moltes empreses i particulars hi col·laboraren de manera desinteressada.

A finals d'aquest any 1998 la TROBADA D'ESCOLES d'Eivissa va rebre "el espaldarazo definitivo de la cultura catalana de Balears", segons publicà Diario de Ibiza dia 19 de desembre. L'OBRA CULTURAL BALEAR, en el marc dels PREMIS 31 DE DESEMBRE, li va atorgar el PREMI EMILI DARDER, per la seua contribució a la recuperació lingüística, cultural i nacional del país. El jurat va valorar l'entusiame i la constància dels organitzadors i el fet que tots els participants convertissin la jornada en una festa col·lectiva, d'assistència multitudinària i creixent, per exigir una convivència plenament en català.

La III TROBADA D'ESCOLES es celebrà dia 8 de maig de 1999 amb èxit semblant als anys anteriors i sota el mateix lema i idèntica estructura, encara que canviaren alguns dels tallers ofertats. La diada ja és una tradició arrelada i la gent ja sap què hi trobarà aquest dia al passeig de s'Alamera.

La IV TROBADA D'ESCOLES va ser dia 13 de maig de 2000. L'assistència d'alumnes, mares, pares, mestres i públic en general no quedà enrera de les anteriors edicions. També hi podien trobar un nombre semblant de tallers, encara que no tots repetien. La satisfacció de tots els presents, incloses les primeres autoritats de l'arxipèlag i de l'illa, es mostrava en somriures i felicitacions mútues.

I seguim…